Izazovi u sigurnosti na radu su i prilike

Created with Sketch.

Izazovi u sigurnosti na radu su i prilike

Nastavljena je misija promicanja značaja cjeloživotnog učenja, unapređivanja  znanja, podizanja svijesti, razmjene informacija i dobre prakse s ciljem služenja potrebama svih sudionika koji su uključeni u sigurnost i zdravlje na radu.

U organizaciji znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“ i suorganizatora; ZIRS-a i Udruge za promicanje zaštite, u Zagrebu je s porukom: „Samo sigurni i zdravi radnici čine uspješne tvrtke, organizacije i države!“, uspješno održana tradicionalna 22. nacionalna konferencija „Izazovi za sigurnost i zdravlje na radu 2023.“.

Gotovo 400 predstavnika poslodavaca, ovlaštenika, rukovoditelja ljudskih resursa i pravnih službi, predstavnika sindikata, radničkih vijeća, povjerenika radnika za zaštitu na radu, inspektora, stručnjaka sigurnosti i zdravstvenih djelatnika na konferenciji, okruglom stolu i pratećim radionicama upoznalo se i razmatralo najinteresantnije i najizazovnije teme za sigurnost i zdravlje na radu.

Sudionicima konferencije uvodnim izlaganjem obratila se Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu koja je govorila o ciljevima EU strateškog dokumenta za sigurnost i zdravlje na radu do 2027. godine.

Kao izlagatelji na konferenciji i radionicama uz domaće stručnjake sudjelovali su i stručnjaci iz Slovenije i Austrije, koji su prenijeli iskustva i praksu iz njihovih sredina.

Kroz brojne teme istaknuto je da nas očekuju brojni izazovi u prestojećoj 2023. godini, među kojima su i oni koji se odnose na  područje sigurnosti i zdravlja na radu.

Promjene u svijetu rada; tehnološki razvoj; digitalizacija; umjetna inteligencija; promjenjivi sadržaj, način i mjesta rada; raznolikost i starenje radne snage; klimatske promjene i održivi razvoj; postojeći i novi rizici; utjecaj rada na zdravlje i radnu sposobnost zahtijevaju nove pristupe i nova rješenja.

Istaknuto je da uspješni ljudi ne odustaju kada se nađu pred izazovima, već ih pretvaraju u prilike.

Planovi na mikrorazini, kao i oni nacionalni ako nisu ambiciozni i sveobuhvatni brzo se i lako ostvare, stvara se privid uspješnosti i ozračje samozadovoljstva, a očekivani i potrebni učinci izostaju.

Postojeće stanje podrazumijeva sadržajni, integrirani, ambiciozni, poduzetni, kreativni i inovativni pristup planiranju, izradi i provedbi određenih nacionalnih dokumenata, uz uključiv pristup, pri čemu presudnu riječ mora imati struka sigurnosti i zdravlja na radu, kako ona radno aktivna, tako posebno ona  istaknuta, koja je svojim prethodnim radom i rezultatima dokazala svoju uspješnost.

Upravo zbog toga, potrebno je poći od činjenice da ništa nije tako dobro da ne može biti bolje. I to mora biti motiv za uporan, uključiv i  dosljedan  rad na otklanjanju slabosti, promicanju, edukaciji, poboljšanju i unapređenju sigurnosti i zdravlja na radu; od normativnog do praktičnog; od predškolske do zrele životne dobi.

Sigurnost i zdravlje na radu temeljno su ljudsko i radno pravo. Pravo svakog radnika, neovisno o tome u kojem obliku, na kojem mjestu  i koji posao radio. Istovremeno, to je obveza i odgovornost svakog poslodavca. Država i njezina tijela imaju obvezu i odgovornost da pravo na sigurno i zdravo radno okruženje jamče i štite; institucionalno, zakonodavno i provedbeno. U preuzimanju prava, obveza i odgovornosti  u području sigurnosti i zdravlja na radu, kao i u  poticanju cjeloživotnog učenja, nema i ne smije biti nikakvih kompromisa, uključivo i često stvaranog privida da se tu radi o  nepotrebnom trošku ili štednji.

Život i  zdravlje su poseban društveni  interes, a svi koji djeluju na ostvarivanju tog prevažnog cilja moraju imati odgovarajući status i poštovanje. Posebno struka; stručnjaci zaštite na radu, specijalisti medicine rada i njihovi timovi.

Ovogodišnja konferencija bila je i prilika da se proglase i dodijele priznanja Oscar  tvrtkama koje inovativnim rješenjima promiču prevenciju, sigurnost i zdravlje, pridonoseći konkretno očuvanju radne sposobnosti, duljem radnom vijeku i dobrobiti zaposlenih; Carrier d.o.o., Linija koda d.o.o., Lidl d.o.o. i dm – drogerie markt d.o.o.

Priznanjem Oscar i vrijednim poklonima nagrađeni su i pojedinci koji su u svojem radnom vijeku ostavili vrijedno nasljeđe i zaslužili  da im se završetkom rada i odlaskom u mirovinu  iskaže  dužno poštovanje i zahvalnost, uz nadu da će i nadalje imati želje ali prije svega mogućnosti za aktivno djelovanje: prim. dr. sc. Marija Zavalić, prim. dr. sc. Ana Bogadi Šare te Nenad Puljić, dipl. ing. stroj.

Posebno priznanje dodijeljeno je doc. dr. sc. Josipi Nakić, za doprinos promicanju sigurnosti i zdravlja na radu, uvođenjem u praksu kineziologije rada, s ciljem sprječavanja nastanka mišićno-koštanih bolesti.

Za dugogodišnji doprinos razvoju međunarodne suradnje između Hrvatske i Austrije te sudjelovanje u organizaciji međunarodnog savjetovanja  „Alpe-Jadran“ o sigurnosti i zdravlju  na radu, priznanje je primio i Harald Filipot, ing.; inspektor iz Austrije.

Priznanja i nagrade: bon za sistematski preventivni zdravstveni pregled u Poliklinici Medikol te program stručnog osposobljavanja po izboru u ZIRS Učilištu, kao i mogućnost stjecanja prvog radnog iskustva u ovlaštenoj tvrtki ZIRS d.o.o., zavrijedili su uspješni studenti koji su završili studij zaštite i sigurnosti u Karlovcu, Rijeci i Sisku.

Posebna nagrada za promicanje sigurnosti i zdravlja na radu u televizijskom  novinarstvu, dodijeljena je Barbari Majstorović Ivezić  za prilog u emisiji Provjereno Nove TV.

Svi navedeni dobitnici priznanja ponos su i ohrabrenje u daljnjem zauzimanju za primjerene, sigurne i zdrave radne uvjete.

Sudionici su iskazali uvjerenje da će sadržaj ovogodišnje konferencije i pratećih događaja djelovati poticajno i motivirajuće u daljnjim naporima za dobrobit radnika, njihovu sigurnost i zdravlje, uspješnost tvrtki i organizacija te razvoj i napredak naše zajednice.

Partneri konferencije koji su pružili potporu u organizaciji ovog skupa bili su: Hrvatska psihološka komora, Sindikat hrvatskih učitelja, veleučilišta u Karlovcu i Rijeci te Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Konferenciju su pratile i televizijske  ekipe; HRT, RTL i NOVA TV.

Za sudionike konferencije priređena je i nagradna igra, za koju su sponzori: zdravstvena  ustanova Poliklinika Medikol i ovlaštene tvrtke za poslove zaštite na radu ZIRS d.o.o i Zanos d.o.o. osigurali vrijedne nagrade; sistematske preglede, tlakomjere i jednogodišnju pretplatu na znanstveno-stručni časopis “Sigurnost“.

Najavljena je sljedeća, 23. nacionalna konferencija 7. prosinca, s pratećim radionicama 6. i 8. prosinca 2023. godine, zatim međunarodno savjetovanje „Alpe-Jadran“ koje je planirano 1. i 2. lipnja sljedeće godine u Opatiji pod nazivom „Work 4.0 Sigurnost i zdravlje  na radu“, a uz časopis i portal „Sigurnost“, najavljeno je i pokretanje Podcasta „Rad, sigurnost i zdravlje“, kao i ponuda brojnih drugih sadržaja izobrazbe i usavršavanja u sklopu Akademije sigurnosti.

Konferencija je završena prigodnom sportsko-sigurnosnom porukom:„Hrvatska iznad svih!“ - „Iznad svega sigurnost i zdravlje na radu!“

                                                                                                             Vitomir Begović

Prevedi »