Sretna 2023. godina!

Created with Sketch.

Sretna 2023. godina!

Na kraju smo još jedne godine, koju je obilježio nastavak zauzimanja i promicanja poboljšanja i unapređenja  sigurnosti, zdravlja i dobrobiti na radu.

Očekuje nas izazovna 2023. godina u kojoj ćemo uz vašu potporu i sudjelovanje  angažirano, sadržajno, raznoliko i inovativno nastaviti niz aktivnosti, umjeravajući kulturu prevencije rizika za sigurnija i zdravija radna mjesta u Hrvatskoj.

Sigurni i zdravi radni uvjeti nisu samo zakonska i moralna obveza, oni se i ekonomski isplate te pridonose poslovnoj uspješnosti, konkurentnosti i gospodarskom rastu. Međunarodno istraživanje o povratu ulaganja u prevenciju dokazuje da svaki euro  uložen u sigurnost i zdravlje stvara potencijalnu korist veću od dva eura u pozitivnim ekonomskim učincima.

Nesreće na radu i profesionalne bolesti nisu unaprijed određene niti su neizbježne; one uvijek imaju uzroke. Izgradnjom snažne kulture prevencije ti uzroci mogu se eliminirati i spriječiti nesreće na radu, ozljede i profesionalne i druge bolesti povezane s radom.

Nacionalna kultura sigurnosti i zdravlja na radu je ona u kojoj se pravo na sigurno i zdravo radno okruženje poštuje na svim razinama, gdje vlada, poslodavci i radnici aktivno sudjeluju u osiguravanju sigurnog i zdravog radnog okruženja kroz sustav definiranih prava, odgovornosti i dužnosti, uspostavljen stimulativni sustav osiguranja, usklađene i jasne propise, efikasni inspekcijski nadzor, pri čemu se najveći prioritet daje načelu prevencije.

Svijet rada brzo se mijenja i traži učinkovite odgovore za sigurnost i zdravlje. Postoje mnogi izazovi za prevenciju, ali i niz ideja i rješenja za održive načine poslovanja u sigurnijem i zdravijem radnom okruženju, pomoć radnicima, poslodavcima i nadležnim institucijama.

Akademija sigurnosti s različitim edukativnim programima, Podcast „Rad, sigurnost i zdravlje“, znanstveni  i stručni članci u  časopisu „Sigurnost“, aktualne teme i komentari na portalu „Sigurnost“, tradicionalno 10. međunarodno savjetovanje „Alpe-Jadran“, 23. nacionalna konferencija o izazovima za sigurnost i zdravlje na radu, nominacije i izbor najboljeg stručnjaka zaštite na radu, dodjela priznanja i nagrada najzaslužnijim pojedincima i tvrtkama za dugogogodišni predani rad i ostvarene rezultate te  inovativna rješenja u području sigurnost i zdravlja na radu, samo su dio sadržaja koji Vas očekuju u novoj godini.

Prevencija, cjeloživotno učenje, osposobljavanje, pokretanje promjena, poduzetno djelovanje sada su važniji nego ikada.

U svakom trenutku potrebno je podizati svijest i razumijevanje da su sigurnost i zdravlje na radu iznad svega.

Pridružite nam se i uključite, jer samo zajedno možemo više i bolje! 

Želimo vam sretne božićne blagdane i najbolje želje za uspješnu, sigurnu i zdravu 2023. godinu!

                                                                                                               Vitomir Begović

Prevedi »