Zdrava i sigurna 2021.godina

Created with Sketch.

Zdrava i sigurna 2021.godina

Pandemija bolesti COVID-19 dovela je do brojnih promjena u životnom i radnom okruženju ,a time i izazova za sigurnost i očuvanje zdravlja.
U godini najvećih iskušenja prilagodba radnih mjesta i rad od kuće uvjetovali su rad u posebnim uvjetima.Pored dodatnih mjere zaštite, pred poslodavcima i radnicima postavljena je zadaća zadržanja visokih standarda sigurnosti i zdravlja radne populacije, a time i zaštite njihovih obitelji.
Uz informiranje i provedbu cijepljenja što šire populacije,primjena stečenih znanja i navika ,odgovoran pristup i zajednički rad na prevenciji očekuju nas i u narednom razdoblju.
U 2021. godini očekuje se oblikovanje i donošenje a zatim i provedba Strateškog okvira EU za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 2021.- 2027. Istovremeno , zadaća je Republike Hrvatske donijeti Nacionalni plan zaštite na radu (zaštite zdravlja i sigurnosti na radu) 2021.- 2027., i Nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja za razdoblje 2021.-2027. koje je sastavni dio i zaštita mentalnog zdravlja na radu,koji dokumenti trebaju biti sastavni dio Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030.godine.
Navedeni strateški dokumenti za novo razdoblje važni su za digitalno desetljeće EU-a, zeleni plan i za instrument Next Generation EU, i trebaju pružiti dodanu vrijednost u stvaranju sigurnijih, zdravijih i održivijih radnih mjesta za dobrobit cijelog društva.
Časopis i portal "Sigurnost" bit će i nadalje posvećeni promicanju razmjene aktualnih informacija, znanja i iskustava stručnjaka zaštite na radu i svih drugih zainteresiranih dionika, kao i stvaranju potrebnih uvjeta za djelatnu suradnju u okviru Akademije sigurnosti i Kluba sigurnosti s ciljem naglašenije uloge struke, uspostavljanja i jačanja kulture sprječavanja rizika na radnim mjestima i osvješćivanja najšire javnosti o značaju zdravog i sigurnog radnog okruženja.

Svim čitateljima i dionicima u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu želimo sretne blagdane ,uspješnu, zdravu i sigurnu 2021.godinu.

Prevedi »