U fokusu zaštita na radu

Created with Sketch.

U fokusu zaštita na radu

Radionicom o "Sindikalnom predstavništvu, socijalnom dijalogu i zaštiti na radu"  i okruglim stolom na temu "Zašto je ulaganje u zaštitu na radu investicija, a ne trošak ?!, u Rijeci  je u Hotelu "Bonavia"  nastavljena  provedba EU projekta „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ ,  kojeg provodi Matica hrvatskih sindikata (MHS).

Na početku okruglog stola  nazočne je  pozdravila Ivana Šepić  Robić, voditeljica projekta u MHS,a zatim je u ulozi  konzultanta  Vitomir Begović, u  sveobuhvatnom izlaganju ukazao na stanje, štete i koristi ulaganja u dobre,sigurne i zdrave radne uvjete. Podsjetio je zaštita na radu  područje od posebnog društvenog interesa ,a da su sigurni radni uvjeti i očuvanje radne sposobnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka osnovno ljudsko pravo ,a time i obveza  države da to pravo efikasno i cjelovito štiti.

Potom je uslijedila panel rasprava u kojoj su uz vodstvo Vitomira Begovića sudjelovali :Ivo Miklić , iz Državnog inspektorata, Branko Čander, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Nenad Seifert, Hrvatska udruga poslodavaca i Predrag Stamenković , iz ovlaštene tvrtke za poslove zaštite na radu Built Protect.

Tijekom rasprave posebno je naglašen značaj prevencije, ,razvoja kulture sigurnosti, potrebe cjeloživotnog učenja svih ključnih dionika od poslodavaca do inspektora zaštite na radu i sudaca u sporovima iz područja zaštite na radu.Nezaobilazna tema bila je  i nerazumljivost propisa, njihova česta izmjena kao i višegodišnji izostanak donošenja podzakonskih propisa i Nacionalnog programa unapređivanja zaštite na radu. Posebno je naglašen i značaj ulaganja u moderne tehnologije s višom razinom zaštite i sigurnosti , te potreba da država isto potiče stimulativnim mjerama.

 

Drugog dana održana je i radionica koje je tema bila "Sindikalno predstavništvo ,socijalni dijalog i zaštita na radu".Na edukaciji su sudjelovali predstavnici  sindikata iz javnih službi , a predavač je  bio je Vitomir Begović, koji je polaznicima prenesao svoje dugogodišnje i bogato  iskustvo iz rada na različitim zahtjevnim poslovima u gospodarstvu,sindikatu, državnoj i javnoj upravi te visokom obrazovanju, s posebnim naglaskom na područje socijalnog dijaloga i zaštite na radu.

Cilj i ove  radionice bio je  unaprijediti sadržaj i kvalitetu socijalnog dijaloga poslodavca i radničkih predstavnika u području zaštite na radu,osnažiti kadrovske kapacitete sindikata i radničkih predstavnika za razumijevanje i provedbu aktivnosti u zastupanju i ostvarivanju interesa radnika u području zaštite na radu, potaknuti  suradnju radničkih predstavnika  s poslodavcima  i njihovim predstavnicima ,te stvoriti uvjete za učinkovitost, održivost i kontinuitet socijalnog dijaloga u području zaštite na radu u svim djelatnostima u javnom sektoru.

Na radionici su iznijeti  praktični primjeri ,razgovaralo se  o specifičnim izazovima zaštite na radu u javnom sektoru , a  sudionici su rješavali  praktične zadatke  uz indivudualni i rad u malim grupama te su primjenili  različite vježbe u svrhu prevencije bolesti povezanih s radom.

I ovom prilikom polaznici radionice pokazali su veliki interes za aktivno sudjelovanje u rješavanju konkretnih  zadataka , ukazujući na niz problema s kojima se susreću u svojim radnim sredinama vezano za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, ocjenjujući ovakav tip  radionica izuzetno potrebnim i korisnim za svoj budući rad i djelovanje u zastupanju prava i interesa radnika te za buduću partnersku suradnju s poslodavcima.

 

Prevedi »