Najavljena 22. Konferencija „Izazovi za sigurnost i zdravlje na radu 2023.“

Created with Sketch.

Najavljena 22. Konferencija „Izazovi za sigurnost i zdravlje na radu 2023.“

U tijeku su pripreme za 22. tradicionalnu godišnju Konferenciju „Izazovi za sigurnost i zdravlje na radu 2023.“, koja će se održati 8. prosinca 2022. u Kongresnom centru Hotela Antunović, u Zagrebu.

Organizator je Znanstveno-stručni časopis "Sigurnost" koji kontinuirano izlazi već 64 godine, a partneri Zavod za istaživanje i razvoj sigurnosti (ZIRS) i najdugovječnija organizacija sigurnosnih stručnjaka; Udruga za promicanje zaštite (UPZ).

Uz poruku „Samo sigurni i zdravi radnici čine uspješne tvrtke i organizacije!“, na ovogodišnjoj Konferenciji najavljeno je niz noviteta.

Na konferenciji će biti riječi o nizu aktualnih i zanimljivih tema: novom strateškim ciljevima EU-a za sigurnost i zdravlje na radu do 2027.; EU fondovima - mogućnostima  prijave i korištenja sredstava za unapređivanje sigurnosti i zdravlja na radu; o  pojavama na koje ukazuju inspekcijski nadzori zaštite na radu i postupanje inspektora u praksi; iskustvima, praktičnoj provedbi i prevenciji prilikom rada u kućnom uredu, novoj normi ISO 45003:2021 i njenoj praktičnoj primjeni u procjeni psihosocijalnih  rizika; granicama nadzora, zaštiti privatnosti i GDPR prilikom uvođenja videonadzora i  digitalne tehnologije kroz predstavljanje normativnih i praktičnih rješenja; ulozi  stručnjaka za upravljanje ljudskim resursima u unapređivanju sigurnosti i zdravlja na radu kroz suradnju sa stručnjacima za zaštitu na radu i  specijalistima medicine rada; a predstaviti će se mogućnosti i iskustva primjene robota u logističkom poslovanju i otklanjanju rizika fizičkog i psihičkog opterećenja radnika.

U drugom dijelu Konferencije, na okruglom stolu uz sudjelovanje i dijalog relevatnih predstavnika ključnih  instituacija i organizacija  bit će riječi o „Izazovima za sigurnost i zdravlje na radu 2023.“.

Uz neposredno sudjelovanje na Konferenciji bit će omogućeno  i online praćenje. Zbog velikog interesa, prijave za sudjelovanje na Konferenciji već su počele, a detaljnije informacije mogu se dobiti te učiniti pravovremena registracija putem poveznice www.skup-znr.zirs.hr.

Organizator Konferencije predvidio je i brojne pogodnosti za sudionike konferencije; popuste na kotizaciju za rane prijave, zatim za pretplatnike časopisa „Sigurnost“, popuste za članove partnerskih organizacija (udruga poslodavaca i sindikata, strukovne komore i udruge); povoljan paket koji uključuje kotizaciju i jednogodišnju pretplatu na časopis „Sigurnost“, poseban popust za studente uz mentorstvo i praktičan rad, popust za sve sudionike konfrencije na sljedeću uslugu partnera konferencije tvrtke ZIRS, i druge povoljnosti.

U ozračju Adventa, za nazočne na Konferenciji bit će organizirana i nagradna igra u kojoj mogu dobiti vrijedne nagrade.

Konferencija je i prilika za promociju i predstavljanje pojedinih  proizvoda i usluga, te se očekuje da će putem partnerstva u suradnji s organizatorom tvrtke i organizacije iskoristi priliku i istovremeno podržati zajedničke napore za unapređivanje zdravlja  i sigurnosti na radu.

Zbog snažnije promocije značaja razvoja kulture sigurnosti u radnoj okolini, u okviru programa Konferencije predviđena je i dodjela priznanja; za najbolje novinarske radove u području sigurnosti i zdravlja na radu; nagrade Oskar za doprinos razvoju kulture sigurnosti i zdravlja  na radu  za  pravne osobe te Povelje sigurnosti s plaketom za posebne zasluge i doprinos unapređivanju sigurnost i zdravlja na radu za pojedince.

Javni pozivi za nominaciju novinara, pravnih i fizičkih osoba bit će objavljeni početkom lipnja ove godine na www.sigurnost.eu i www.skup-znr.zirs.hr, pa je i to prilika da se uključe svi zainteresirani svojim prijedlozima, ističući one koji su to  svojim djelovanjem, dobrom praksom i rezultatima zaslužili.

Prijava i sudjelovanje na Konferenciji prilika je i za ispunjenje propisane obveze redovitog osposobljavanja i usavršavanja iz zaštite na radu za poslodavce, njihove ovlaštenike, povjerenike radnika i stručnjake za zaštitu na radu, članove strukovnih komora, kao i za stjecanje novih spoznaja za sve ostale koji se u svojem radu susreću s problematikom upravljanja ljudskim resursima,organizacijom i uvjetima rada.

 

                                                                                                             Vitomir Begović

Prevedi »