Fizička aktivnost važna za očuvanje zdravlja i radnu sposobnost

Created with Sketch.

Fizička aktivnost važna za očuvanje zdravlja i radnu sposobnost

Kanadska studija pokazala je da je rizik od razvoja srčanih bolesti najveći među radnicima koji većinu vremena sjede i malo vježbaju tijekom dana. Međutim, iznenađujuće je da je slična razina rizika prisutna i kod radnika koji tijekom cijelog dana obavljaju intenzivan i fizički zahtjevan posao.

Koji od navedenih radnika ima zdravije srce? Uredski službenik koji na posao ide biciklom, a noću trči? Zdravstveni djelatnik koji stalno izmjenjuje lagane i fizički zahtjevne poslove? Ili građevinski radnik čiji je posao fizički zahtjevan od početka do kraja smjene? Studija Kanadskog instituta za rad i zdravlje (IWH) istražila je ova pitanja koristeći reprezentativni uzorak kanadskih radnika i podatke iz njihovih uređaja za praćenje aktivnosti.

Kod kanadskih radnika uočeno je šest obrazaca dnevnog kretanja.

Ne iznenađuje da je jedna od najvećih skupina radnika (31 % uzorka) ona s niskom tjelesnom aktivnošću. Riječ je, primjerice, o radnicima koji se na posao uglavnom voze, ustaju od radnog stola samo kako bi donijeli vodu, a u slobodno vrijeme bave se samo lakšim aktivnostima poput kratkih šetnji i kućanskih poslova. Ova skupina ima izrazito loše kardiovaskularno zdravlje u usporedbi s gotovo svim ostalim skupinama.

Bez obzira na to jesu li fitness entuzijasti ili vježbaju prvenstveno zbog posla, deset godina kasnije gotovo svi radnici koji su se tijekom tjedna bavili nekim oblikom umjerene ili intenzivne tjelesne aktivnosti imali su manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Studija je, međutim, otkrila skupinu radnika čije se zdravlje srca nije poboljšalo iako su bili intenzivno fizički aktivni veći dio radnog dana. Ova mala skupina (8 % uzorka) uključuje radnike na fizički zahtjevnim poslovima poput građevine. Njihov rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti statistički se ne razlikuje od rizika radnika koji sjede i fizički su neaktivni.

Radnici koji su fizički aktivni izvan radnog vremena mogu imati više koristi za svoje srce od onih koji su fizički aktivni isključivo na poslu, kaže dr. Avi Biswas, vodeći autor članka o studiji objavljenoj u svibnju 2022. u časopisu American Heart Association

(doi: 10.1161/JAHA.121.025148).

Fizički zahtjevan rad s vrlo malo odmora ne pruža radnicima dobrobiti za koje bi mogli smatrati da su povezane s njihovom tjelesnom aktivnošću na poslu. Dr. Avi Biswas upozorava da obavljanje fizički zahtjevnih zadataka i naprezanje tijela ne pogoduje zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Potiče ljude da razmišljaju o tome kako se mogu baviti umjerenom tjelesnom aktivnošću tijekom dana. Umjerena aktivnost ne mora uvijek biti vježba. To mogu biti brze šetnje, košnja travnjaka ili čišćenje prozora - stvari koje ljudi ionako moraju raditi. Potrebno je biti svjestan da nekoliko umjerenih tjelesnih aktivnosti tijekom dana pogoduje zdravlju srca i krvnih žila, a ujedno predstavlja i dostižan cilj za pojedinca.

Studija je detaljnije predstavljena na stranicama IWH.

Svatko može učiniti mali napor za svoje zdravlje. Hodanje donosi mnoge prednosti, osim što poboljšava kardiovaskularnu kondiciju, uobičajena rutina svakodnevnog hodanja može pomoći kod: smanjenja rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa; poboljšanja protoka krvi; upravljanja visokim krvnim tlakom; poboljšanja razine kolesterola; kontrole razine šećera u krvi; izgradnje jačih mišića i kosti; držanja  težine pod kontrolom; poboljšanja sna; povećanja razine energije; poboljšanja funkcije mozga te poboljšanja ravnoteže i koordinacije.

U svakoj radnoj okolini bilo bi korisno osvijestiti sve zaposlene o dobrobiti raznih oblika fizičkih aktivnosti i poticati ih na aktivno sudjelovanje kako bi prevenirali oboljenja, smanjili izostanke s rada, smanjili troškove zdravstvenog sustava, pridonijeli rastu produktivnosti, konkuretnosti i dužem radnom vijeku.

                                                                                                              Vitomir Begović

Prevedi »