Cjeloživotno učenje važno i za sigurnost na radu

Created with Sketch.

Cjeloživotno učenje važno i za sigurnost na radu

U okviru EU projekta "Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“, u srijedu, 28. kolovoza 2019. godine održan je u Varaždinu  okrugli stol "Cjeloživotno učenje kao odgovor na izazove tržišta rada“.

Projekt koji povezuje tri županije vrijedan je 962.987,25 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri Međimurska i Varaždinska županija te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Raspravom o cjeloživotnom učenju sudionici projekta željeli su dotaknuti ovu temu koja je postala neizostavna zbog promjena koje se događaju  na tržištu rada.

Kad je u pitanju obrazovanje odraslih, u Hrvatskoj je svega 2,4 % odraslih od 24 do 64 godine uključeno u različite programe cjeloživotnog obrazovanja, dok je na razini Europske unije taj prosjek 15 %, napomenuo je Vitomir Begović, konzultant za tržište rada, naglašavajući značaj stručnog osposobljavanja i usavršavanja, te formalnog, neformalmnog i informalnog obrazovanja tijekom cijele radne karijere, što uključuje i kontinuirano učenje o sigurnosti na radu.

U tri županije bilježimo nepovoljna demografska kretanja, starenje stanovništva, a istovremeno se   radni vijek produžava , dok  na tržištu rada poslodavci traže fleksibilniju radnu snagu i univerzalnije obavljanje poslova. Sve to upućuje na potrebu cjeloživotnog učenja kako bismo postojeće radnike zadržali što dulje u svijetu rada, a gospodarstvu i uslužnim djelatnostima osigurali odgovarajuću radnu snagu - poručio je Begović.

Potrebno je stimulirati ljude, zaposlenike i one koji ulaze u svijet rada da jednostavno prihvate cjeloživotno učenje kao normalan, a ne ekskluzivan proces. Znanstveni savjetnik za cjeloživotno obrazovanje Vitomir Tafra svojim je predavanjem zaključio da je u današnjem svijetu i tempu života nužno kontinuirano educiranje i informiranje, dok je predstavnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Ozren Bosanac napomenuo da je cjeloživotno učenje iznimno važno u današnje vrijeme iznimno brzih promjena u tehnologiji i društvu.

Ulaganje u sve oblike cjeloživotnog učenja je investicija u ljudske resurse koja se višestruko pozitivno  vraća poslodavcima, radnicima i društvu, povećanjem konkurentnosti , produktivnosti i rastom BDP-a, te smanjenjenjem nesreća na radu ,izostanka s rada i troškova zdravstvenog i mirovinskog  sustava  zaključio je Vitomir Begović, konzultant za tržište rada.

Prevedi »